Chai latte – ett sött alternativ

av Jack Olofsson
latte 2

Tycker du om att besöka caféer, men är ingen kaffedrickare? Då är kanske chai latte något för dig. Den söta drycken som består av en blandning av ett sött, teliknande koncentrat och skummad mjölk, har det senaste decenniet blivit en av de stora favoriterna på världens caféer.

Snabbfakta Chai latte

Var?På Café, eller i hemmet om du skaffar utrustning för att skumma mjölk.
Varför?Om du inte gillar kaffe eller te.
När?Hela året, men speciellt populärt under de kalla årstiderna.
Hur?Finns med en mängd smaker

Chai latte på Espresso House

För oss svenskar är kanske Espresso House den mest kända cafékedjan. Espresso House har under många års tid serverat chai latte. Om du besöker ett av deras caféer och blir förtjust i deras chai latte, kan du köpa Espresso House Chai latte pulver med dig hem. Chai latte pulver från Espresso House är kosher och GMO-fritt, så det är ett förhållandevis sunt alternativ. Det man skall vara medveten om är dock att eftersom chai latte är väldigt sött, och innehåller mjölk, så blir det ganska många kalorier per kopp eller mugg. Men att då och då unna sig en varm kopp chai latte på Espresso House, eller på något annat café, är ingen fara. Det finns även speciella varianter där sockret är utbytt mot sötningsmedel, om du till exempel lider av diabetes.

Vad är chai latte?

Men vad är då chai latte mer exakt? Grunden i chai latte är svart te, som innehåller en liten mängd koffein, men inte så mycket som du skulle fått i dig om du drack en kaffe eller espressobaserad dryck. Undantaget är varianten dirty chai latte, som innehåller tillsatt espresso. Chai är det indiska ordet för te, och latte är ju som du säkert vet det italienska ordet för mjölk. Så chai latte är helt enkelt te med mjölk. Chai latte görs dock oftast på ett koncentrat som finns i antingen pulver eller som en sirap. Dessa kan därefter smaksättas på många olika sätt, vanlig smaksättning är kanel, ingefära eller kardemumma. Speciella julblandningar brukar också säljas inför jultiden. Huruvida pulver eller sirap är bäst för den perfekta latten, tvistar de lärda om.

Chai latte recept – för din egen chai latte

Kanske har du provat chai latte ute på något café och vill göra ditt eget. Du kan naturligtvis göra det från grunden, genom att brygga svart te, och söta och smaksätta detta som du själv vill. Ett enklare sätt är att köpa en färdig sirap eller ett färdigt pulver. Chai latte pulver Ica, är en variant du kan köpa i en vanlig Icabutik. Andra märken är Fredstad Chai latte pulver, eller chai latte pulver från Espresso House. Vem gör bästa chai latte pulver? Det är upp till var och en att bedöma. Det finns mängder av smaker och blandningar att välja på. Vill du göra det riktigt enkelt för dig, så kan du köpa färdiga portionspåsar innehållande chai latte pulver och skummjölkspulver. Det enda du behöver göra är att värma vatten och röra ned innehållet från portionspåsen. Chai latte Tassimo är ett exempel på ett sådant färdigt pulver.

Populära smaker på chai latte:

  • Kanel
  • Ingefära
  • Kardemumma
  • julblandningar

När skall jag dricka chai latte?

När du väljer att dricka chai latte är helt upp till dig. Många tycker dock att drycken smakar allra bäst under ruggiga, blåsiga höstdagar, eller bitande kalla vinterdagar. Då drycken serveras varm, på gränsen till het, så är den väldigt värmande. Smakerna som den oftast tillreds med, är också sådana som många förknippar med och tycker smakar extra gott på hösten och vintern. Kan du då dricka chai latte som gravid? Det är naturligtvis upp till var och en att avgöra, men det du bör tänka på är att under en graviditet bör du vara försiktig med allt som innehåller koffein. Koffeinmängden i en chai latte är dock förhållandevis liten. Som med allt annat gott i livet är rådet att även dricka chai latte med måtta. Kanske är det också måtta och begränsning som får oss att längta så mycket efter det goda i livet?

Du kanske också gillar