Familjen Knyckertz – som godis i bokform för alla med barnasinnet kvar

av Jack Olofsson
Books

I december 2021 gjorde de succé i SVT:s julkalender när de låtsades fira en hederlig jul för sonen Tures skull. Sedan dess kan vi inte få nog av familjen Knyckertz. Här är allt du behöver veta och lite till om Sveriges mest älskade tjuvfamilj.

Snabbfakta om familjen Knyckertz

FamiljemedlemmarPappa Bove, mamma Fia, storebror Ture och lillasyster Kriminellen. Och så hunden Snuten, och mormor Stulia som rätt ofta sitter i finkan hos Ann Finck.
Kända förGillar att ta saker. Bove och Fia försöker uppfostra barnen till att bli bra tjuvar enligt mottot ”så länge ett barn får tillräckligt med kärlek, så kommer kriminaliteten av sig själv”. De lyckas bra med Kriminellen men mindre bra med Ture, som har svårt att stjäla och helst vill vara hederlig.
Skapade avAnders Sparring (författare) och Per Gustavsson (illustratör).
Här kan du träffa demI de sex kapitelböcker som hittills har kommit ut, eller i SVT:s julkalender från 2021.

Fanns som böcker långt innan de kom på tv

När familjen Knyckertz blev julkalender på tv hade de redan funnits i många år i bokform. Anders Sparring är författare och Per Gustavsson är illustratör till serien, och den första boken kom redan 2017. Idag finns det totalt sex böcker om familjen Knyckertz, och alla har också kommit ut som ljudbok och går att lyssna på i ljudbokstjänster som till exempel BookBeat och Storytel. 

Böckerna har fått många positiva recensioner. I en recension på Goodreads får man till exempel veta att de är perfekta för högläsning. En annan recension hyllar särskilt de knasiga namnen på karaktärerna.

Några av alla fyndiga namn på karaktärer i familjen Knyckertz värld:

 • Paul Isman (polisman): Knyckertz trevliga granne som självklart är polis.
 • Hollie Tender (hål i tänder): Ägare till godisaffären Hollies Gottis-grotta.
 • Ann Finck (finkan – om man säger efternamnet först): Föreståndare på finkan.
 • TA Gisslander (ta gisslan): Gisslantagare som lägger sig i familjen Knyckertz förehavanden i julkalendern.
 • Hobby Barnsley (hobby, barnslig): Ägare till leksaksaffären, barnsligt förtjust i sina varor och vill helst inte sälja dem.
 • Aarto N Kaarat (arton karat): Intendent för guldrummet i Familjen Knyckertz och gulddiamanten.

Många kända skådespelare när Knyckertz blev julkalender

I julkalendern som sändes i SVT inför julen 2021 fick ännu fler svenskar chans att lära känna familjen Knyckertz och deras värld. Tv-kalendern baserades på ett manus skrivet av Anders Sparring, alltså samma person som har skrivit böckerna om Knyckertz. För den som läst böckerna var julkalendern mycket bekant, samtidigt som berättelsen var ny och inte direkt byggde på handlingen i någon av böckerna.

Det hela blev en succé. I rollerna fick vi se många kända svenska skådespelare, däribland Gizem Erdogan som mamma Fia, David Sundin som pappa Bove och Claes Malmberg som Paul Isman. Axel Adelöw och Paloma Grandin tyckte många gjorde strålande insatser som Ture och Kriminellen.

Familjen Knyckertz – ordning på böckerna i serien

Böckerna om Knyckertz är fristående, så du behöver inte läsa serien från början till slut. Men vill du att rätt ska vara rätt kan du läsa i den här ordningen:

 • Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen (2017)
 • Familjen Knyckertz och gulddiamanten (2018)
 • Familjen Knyckertz och snutjakten (2019)
 • Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet (2020)
 • Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse (2021)
 • Familjen Knyckertz och damen med fjäderboan (2022).

Läsa om familjen Knyckertz eller se dem på film, eller både och?

Det verkar som att många har upptäckt böckerna om Knyckertz efter att de sett julkalendern. Enligt en artikel i DN tyckte några tillfrågade barn att böckerna till och med är bättre än julkalendern. Det bådar så klart gott för den fortsatta utvecklingen. Förhoppningsvis kommer det fler böcker i serien.

Men varför välja mellan bok och film när man kan få både och? Under hösten 2022 har inspelningen av en ny film om den numera älskade tjuvfamiljen påbörjats. Vi är nog många som längtar tills den kommer ut! Dessutom: enligt listan över alla böcker i serien har det kommit en bok om året sedan 2017. Kommer det en till 2023? Ja, det får vi verkligen hoppas!

Du kanske också gillar