Hur mycket d vitamin per dag bör man äta?

av Jack Olofsson
Hur mycket d vitamin per dag bör man äta

Kanske har du hört att det är viktigt att äta d-vitamin. Men varför?

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna. Långvarig brist på d-vitamin kan orsaka rakit hos barn. Det innebär att barnet får ett mjukt och missformat skelett. Hos vuxna kan den ge osteomalaci vilket betyder benuppmjukning. Detta är väldigt ovanligt i Sverige. Ny forskning tyder dock på att låga halter av d-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar. Detta, i kombination med att d-vitamin främst finns i fet fisk, som inte så många äter tillräckligt ofta, gör att det till vissa grupper rekommenderas att ta tillskott.

Produkter berikade med d-vitamin och sol.

Det finns dock lite vitamin d också i kött och ägg. Och även om du är vegetarian får du i dig d-vitamin då många mjölkprodukter, margarin och växtdrycker är berikade. Dock aldrig/sällan i ekologiska sådana, så läs innehållsförteckningen för att vara säker.

Under sommaren är solen vår viktigaste källa till d-vitamin. I juni och juli räcker det att vara ute i solen 15 minuter per dag 2-3 gånger i veckan. Förutsatt att du inte har heltäckande kläder på dig. Det överskott av d-vitamin, som många får i sig under sommaren, lagras i kroppen och kan tillgodose en del av behovet under vinterhalvåret.

Så hur mycket d vitamin per dag ska man äta då?

  • Spädbarn och barn under 2 år 10 mikrogram
  • Barn och vuxna under 75 år 10 mikrogram
  • Vuxna över 75 år samt de med liten eller ingen solexponering 20 mikrogram

Du kanske också gillar