Pogoda Sztokholm – väder i Stockholm

av Jack Olofsson
WINTER

Stockholm, Sveriges huvudstad och ibland kallat för Nordens Venedig, är beläget i den mellersta delen av Sverige, i den del som i dagligt tal och i många väderleksrapporter benämns Svealand.

Stockholm har ett kustnära läge nära Sveriges östkust. Staden omgärdas i mångt och mycket av vatten vilket naturligtvis påverkar allt väder i Stockholm i hög grad. Utifrån sitt nordliga läge, får Stockholms väder anses vara milt och förhållandevis gynnsamt.

Snabba fakta om vädret i Stockholm:

Hur?Vädret är i huvudsak maritimt, med fuktiga somrar och milda vintrar
Klimatzon?Själva Stockholm hör till klimatzon två.
Väder i Stockholm i juliGenomsnittstemperaturen i juli månad är ca 21 grader på dagen.
Väder i Stockholm i decemberGenomsnittstemperaturen i december är ca 0 grader på dagen.

Hur tar man reda på vädret för Stockholm i Sverige?

Den som är från Polen och planerar att besöka Stockholm kanske googlar “Pogoda Sztokholm”, eller tittar efter vädret i Stockholm på någon av de polska onlinetidningarna Onet eller Interia.

För oss andra finns det en rad olika möjligheter att ta reda på hur vädret i Stockholm blir imorgon. SMHI som är en statlig expertmyndighet ger ut prognoser som uppdateras flera gånger varje dygn. Här kan du både se hur Stockholmsvädret blir imorgon, och få en prognos över förväntat långtidsväder i Stockholm.

Utöver SMHI finns en rad andra väderlekstjänster att rådfråga. Bland de mest kända kan nämnas Klart.se samt väderleksprognoserna som presenteras på de största dags- och kvällstidningarnas webbplatser.

I slutet av de flesta nyhetssändningar som presenteras på tv och radio, förekommer också en väderprognos. Det väder som presenteras för östra Svealand brukar ge en bra bild över vilket väder som väntas i Stockholmsregionen under de närmaste dygnen. På radion förekommer även prognoser för sjövädret som kan vara relevant för skärgårdsområdet öster om Stockholm.

Vädret i Stockholm i april och juli

Vädret i Stockholm under april kännetecknas av en dagstemperatur som i genomsnitt ligger runt nio grader. Som mest kan temperaturen stiga till 15–16 grader mitt på dagen. Nattetid förekommer det fortfarande nätter med minusgrader och frost i april. April benämns ofta som en ytterligheternas månad vad gäller vädret i Stockholm. Ena minuten kan solen stråla från en till synes klarblå himmel, några minuter senare kan det blåsa och till och med snöa.

Vädret i Stockholm i juli är desto bättre. Juli är som regel den varmaste månaden på året och dagstemperaturen ligger som regel över 20 grader. Ett fåtal dagar kan den till och med nå över 30 grader. Juli är dock en nederbördsrik månad, så typiska sommarregn förekommer, som regel korta men intensiva, ofta i samband med åska. Både juni och augusti är vanligtvis torrare, men redan från mitten av augusti känner man av att hösten är i antågande. 

Vädret i Stockholm under september och höst

Som vi nämnde tidigare, kan man redan i mitten av augusti känna att hösten är nära. Som höstmånader räknas som regel september, oktober och november. Under dessa månader sjunker temperaturen gradvis, samtidigt som vissa dagar kan vara lite blåsiga. Dock är Sveriges östkust, där Stockholm ligger, generellt mindre blåsig än den västra sidan, och rejäla höst och vinterstormar är ovanliga. 

Vädret i September innebär som regel dagstemperaturer på runt tolv till femton grader. Ibland kan det bli riktigt fina sommarlika dagar i slutet av september eller början av oktober. Inträffar dessa runt den sjunde oktober när Britt har namnsdag, benämns dessa dagar “Brittsommar” vilket egentligen är detsamma som indiansommar.

Vädret i Stockholm under december och vinter

Vintermånaderna räknas som december, januari och februari. Vädret i Stockholm i januari och början av februari, brukar räknas som regionens kallaste. Som regel får Stockholm ett snötäcke som brukar ligga kvar under ett antal veckor under den här perioden. Enstaka kortare perioder med snö är även vanligt under december månad.

Sol eller inte sol under året i Stockholm

Många som flyttar till Stockholm från de södra delarna av landet, förvånas över att de upplever vädret som “bättre” i Stockholm. Stockholm och östkusten överlag, har fler soltimmar än de sydvästra delarna av landet. 

Det man däremot ofta upplever som jobbigt är de stora skiftningarna när det gäller dygnets ljusa respektive mörka timmar. I slutet av juni, blir det aldrig helt mörkt. Å andra sidan är mitten av december och januari mycket mörka. Solen går först upp en bra stund efter åtta, och när det är som mörkast går den ned före tre på eftermiddagen.

Det bästa med vädret i Stockholm

  • Ljusa sommarnätter
  • Många soltimmar
  • Årstidsväxlingar
  • Snö under vintern

Du kanske också gillar