Vad är Jag har aldrig – frågor?

av Lorenzo Hedlund
Jag har aldrig frågor

Ett bra sätt att lära känna bekanta, partner, arbetskamrater och andra mer eller mindre nära kan vara att leka Jag har aldrig. Leken går ut på att ställa ett antal påståenden där alla deltagarna ska svarar ja eller nej, ofta genom att stå upp eller att räcka upp handen om de aldrig har gjort det påstående som ställs. På så sätt avslöjas hemligheter som de andra deltagarna kanske aldrig skulle få reda på.

Det är en vanlig fråga i serier och filmer, där det ofta är intima och personliga påståenden som ställs. Visst är det nervkittlande och spännande att få reda på sanningen om vad de andra i sällskapet har gjort och inte gjort, och att avslöja dina egna små hemligheter. Men det går också bra att ställa mer oskyldiga frågor som kanske passar bättre i arbets- och familjeförhållanden.

Leken går ut på att alla känner sig bekväma med att svara ärligt, att bygga upp frågorna på ett bra sätt är viktigt. Börja med påståenden som inte är så känsliga men där svaren ändå kan förvåna, fortsätt sedan med att då och då klämma in ett påstående där ett ärligt svar kan sitta lite längre in.

Jag har aldrig som dryckeslek

Det går också att blanda in en dryckeslek för att höja insatsen. Varje gång någon svarar att de aldrig har gjort det som påstås måste denne ta en klunk öl eller liknande. Det går att göra det samma med en konsekvens, tre armhävningar, äta en chilifrukt eller sjunga tillexempel.

Jag har aldrig – frågor till festen

Ett kul och bra sätt att få igång samtal och mingel på en fest där alla gäster inte känner varandra är att leka Jag har aldrig… Påståenden som kanske är lite lagom tabu i vardagssituationer blandat med helt vardagliga frågor brukar bli en succé.

 • Jag har aldrig krockat med bil
 • Jag har aldrig varit på Mallorca
 • Jag har aldrig kommit sent till jobbet

Jag har aldrig – barnvänliga påståenden

Att leka den här leken med barn kan visa sig bli hysteriskt kul. Ofta tror vi att våra barn aldrig har gjort vad de har gjort, och barnen i sin tur har svårt att tänka sig att vuxna gör tokiga saker. Frågor som ställs när barn är med måste vara rejält genomtänkta för att det ska bli bra i längden.

 • Jag har aldrig ridit på en häst
 • Jag har aldrig kissat i en pool
 • Jag har aldrig ljugit för en vuxen

Jag har aldrig – de pinsamma svaren

Om de du ska leka tillsammans med är säkra på vilka de är och du tror att de kommer att svara ärligt även på riktigt pinsamma påståenden är det här en kategori som verkligen kan höja stämningen på festen. Eller plocka in några av dessa frågor i andra sammanhang för att hålla gästerna på tå.

 • Jag har aldrig ljugit för att få ett jobb
 • Jag har aldrig kissat på mig offentligt
 • Jag har aldrig låtsats att något jag har lånat är mitt

Jag har aldrig – sexversionen

Jag har aldrig – sexversionen

Vill du riktigt krydda till festen är sexpåståenden vägen att gå, eller kanske för att lära känna din sexpartner lite bättre. Det här är en lek som kan sluta hur som helst.

 • Jag har aldrig fantiserat om homosex
 • Jag har aldrig haft sex utomhus
 • Jag har aldrig onanerat i duschen

Sätt upp regler innan ni börjar för att leken ska bli lyckad

Det går inte att undvika att någon kommer att svara oärligt på de påståenden som ställs. Men för att minimera riskerna är det bra att ställa upp regler innan ni börjar. Här är förslag på regler som kan passa er, välj alla eller ingen eller kom på egna som passar er bäst.

 • Alla ska vara med
 • Inga följdfrågor
 • Inget som sägs får lämna rummet
 • Svaren får inte hållas emot någon
 • Snälltolka varandra
 • En konsekvens för varje gång någon svarar att de aldrig har gjort det som påstås

Du kanske också gillar