Lär känna Tomu, Yumi och deras affärsimperium Pendai

av Josephine Krog
Tomu och yumi

Tomu är en av Sveriges största vloggare, hans karriär inleddes när han och hans partner Yumi åkte till Japan för att studera språket 2015. Tomu är känd för sitt att filma sig när han spelar. Ganska snart övergick han till att endast spela trevliga spel och ha en barnvänlig stil. Sedan dess har mycket hänt och tillsammans driver Tomu och Yumi flera företag och omsätter många miljoner.

År 2015 flyttade han och hans partner och flickvän Yumi till Japan för att studera japanska. De delade med sig av sin resa dit och deras upplevelser i det exotiska landet. Det var startskottet för ett av Sveriges största YouTube kanaler, idag har Tomis egen kanal ca 308000 st prenumeranter. Yumi har runt 125000 prenumeranter och deras gemensamma kanal har även den en hel del följare.

Vloggar när han gamear

Vloggar när han gamear

Efter att byggt upp en stark kanal och många trogna följare under ett år i Tokyo gick kanalen över allt mer i att bli en gamingkanal. Tomu har en alldeles speciell stil och talang där han tar med tittaren på en resa genom spelet. Han är duktig på att berätta historien om spelet och att få tittaren att kunna leva sig in i den värld som spelet utgör. Till skillnad från många andra gaming- vloggare spelar han flera olika typer av spel och även spel som vänder sig till en yngre publik.

Med åren har hans popularitet vuxit och nu är hans konto stort och han är vanlig även som gäst på andras konton. Han har även besökt Sommarlov på SVT, guidat tittarna genom Vem är monstret? på SVT barn.

Vilka är de andra karaktärerna som figurerar kring Tomi och Yumi?

  • Jöff – docka
  • Mumbi – Panda
  • Hina – Chihuahua
  • Hype – drake
  • Spelmästaren – Ond, okänd figur

Egen webshop med merch

Egen webshop med merch

2020 lanserade Tomu och hans partner Yumi ett eget märke med kläder och andra varor med japaninspirerade självporträtt på. Dessa har blivit populära kläder för barn och många unga vuxna uppskattar mycket av deras övriga merch. Försäljningen ökar stadigt, redan 2021, andra räkenskapsåret omsatte de lite mer än 17,4 miljoner på Pandai som företaget som säljer deras egen unika design heter.

Pandai erbjuder fansen en hel värld

Tomu har tillsammans med Yumi lyckats bygga upp en hel fantasivärld. I Pandais lokaler i Uppsala har de byggt upp en magisk värld där de spelar in många av sina vloggar. Tittarna får följa allt skoj och bus som sker i industrilokalen via videofilmerna som de delar med sig av.

Men låt inte den glättiga ytan lura dig. När du besöker hemsidan och deras shop är det lätt att förstå att det är mycket hårt arbete, planerande och strategi som ligger bakom det framgångsrika varumärket. Det visar att det går att ha kul på jobbet och vara framgångsrik samtidigt!

Japansk mangainspirerad design

Genom att anta en mangainspirerad stil när de har skapat de tecknade versionerna av sig själva är kopplingen till spel nära. De har en designstil som är väldigt japansk och det är lätt att förstå att det är Tomu och Yumi själva som stått modell för designen.

Barnen som följer Tomu och Yumi´s kanaler på nätet älskar deras varor och vill ha böcker, ninjapannband och andra väl utvalda produkter som går att hitta i butiken. Det är många recensioner som visar upp hur glada kunderna har varit när de har fått sina saker vilket visar hur starkt varumärket har blivit.

Framtiden för radarparet

Det finns inga officiella planer delgivna från paret, men med all den framgång som de hittills har skapat är det svårt att tro att de ska sakta ner. Kanske kommer vi snart att få se en fysisk butik där fansen kan känna, klämma och uppleva lite av deras magiska värld. Kanske kan vi hoppas på att det kommer dyka upp ett lekland med Tomu, Yumi, Mumbi och Spelmästaren som features?

Eller ska Tomu dela med sig mer av sina fotbollsjongerarkonster i framtida filmer?

En sak är klar, framtiden för det karismatiska paret är ljus.