Hur mycket potatis per person

av Lorenzo Hedlund
Potatis

Potatis är en folkkär livsmedelsprodukt. Kärt barn har många namn. Förutom potatis hör man i olika delar av landet panntofflor, päror, pluggar, kartofler och andra välklingande benämningar på denna stapelvara.

 

Potatis kom till Sverige från Sydamerika redan på 1600-talet men då som prydnadsväxt i en botanisk trädgård. Under 1700-talet började Jonas Alström odla potatis för att ätas med lyckat resultat. Inte undra på att han blev adlad till Alströmer.

 

Idag äter vi potatis i ett stort antal former. Kokt, stekt och potatismos har förmodligen varit de vanligaste formerna. Numera förädlas potatis även till pommes frites och chips.

 

Många anser att den mest utvecklade formen av potatis återfinns som brännvin. Redan i mitten av 1700-talet började en adelskvinna tillverka sprit av mäsk på kokt och mosad potatis. Men hur mycket potatis per person odlas idag i Sverige? Skörden varierar mellan åren men en grov skattning är 750 000 ton per år eller cirka 75 kg per person.

Hur mycket kokt potatis per person?

 

Kokt potatis passar bra till de flesta rätter. Vem avstår frivilligt från att äta kokt färskpotatis till sill och nubbe på en midsommarafton? De potatisarna är ganska små, och om du är en vuxen person kan du äta mellan fyra och sju potatisar.

 

Till vardags äter man något större potatisar och då kan tre stycken vara lagom. En kokt potatis väger cirka 90 gram. Hur mycket potatis äter man per person totalt då? Om du äter kokt potatis varje dag under året, kommer du faktiskt att äta nästan hundra kilo per år.

Hur mycket pressad potatis per person?

 

Det finns många sätt att tillaga potatis. Att koka går snabbt och enkelt. Om du vill lägga lite extra tid på tillagningen, kan du koka och därefter strimla din potatis i en potatispress. Det passar till de flesta rätter och pressad potatis tar upp en god sås på ett förbluffande enkelt sätt. Hur mycket kokt potatis per person behöver du för att pressa potatis? Räkna med tvåhundra gram per person.