Den konstintresserade som bor i eller besöker Stockholm får under inga omständigheter glömma att besöka Thielska galleriet. En palatsliknande byggnad som ligger på södra Djurgården. Byggnaden i sig är sevärd, men framförallt kan besökaren njuta av konstverk från tidigt 1900-tal. Ett galleri med en fascinerande historia.
Några fakta om Thielska galleriet
Grundare | Ernest Thiel |
Arkitekt | Ferdinand Boberg |
Öppningsår | 1907 |
Nuvarande ägare | Svenska staten |
Ägandeform | Stiftelse |
Stödförening | Thielska galleriets vänner |
Thielska galleriet – historia
Galleriet byggdes upp av finansmannen Ernest Thiel. Han hade grundlagt en förmögenhet genom att arbeta inom bankvärlden. Bland annat hade han ett långt samarbete med familjen Wallenberg. Privat hade Ernest Thiel ett stort intresse för konst och med åren samlade han på sig en betydande konstsamling. Han stödde bland annat konstnärer som Bruno Liljefors, Carl Larsson, Anders Zorn och Edvard Munch. Han blev oftast nära vän med de konstnärer han stödde.
Thiel råkade ut för ekonomiska problem under början av 1920-talet, under det som brukar kallas deflationskrisen. Hans förmögenhet i form av värdepapper blev allt mindre värd. Han tvingades därför att sälja sitt galleri till den svenska staten. Från affären fick han ett visst överskott men hans tid som rik finansman var över. Han levde fram till år 1947. Från att ha varit en av landets rikaste personer hade han vid sin död, enligt bouppteckningen, en ekonomisk behållning på 4 245 kronor. Men Ernest Thiel har efterlämnat en utställning som knappast kan värderas i pengar.
Thielska galleriet öppnades upp för allmänheten först i samband med att staten gjorde om bostaden till ett konstmuseum. Den som vill veta mer om Ernest Thiel och hans konstsamlingar kan gå in på www.thielska galleriet.se.
Genom åren har galleriet haft flera legendariska chefer. Ulf Linde, som var ledamot i Svenska Akademin, konstkännare, jazzmusiker med mera, var chef i 20 år.
Thielska galleriet – utställning
Galleriet består av två stora salar och till det kommer en särskild sal kallad Munch-salen. Konstnären Carl Larsson och författaren Hjalmar Söderberg har gett namn åt två rum. Den som besöker galleriet ska ta god tid på sig. Det skadar heller inte att i förväg ha läst på lite om de konstnärer och konstverk som finns representerade.
Vi kan räkna upp några representerade konstnärer:
- Rickard Berg
- Anders Zorn
- Ivar Arosenius
- Carl Fredrik Hill
- August Strindberg
- Ernst Josephson
- Toulouse-Lautrec
- Edvard Munch
- Paul Gaugin
Några tavlor kan kommenteras. Ernest Thiel var intresserad av filosofen Friedrich Nietzsche. Vi finner en tavla föreställande filosofen, som målats av Edvard Munch. I utställningen finns också tavlor som målats av August Strindberg. Målningarna kan beskrivas som något dystra och Strindberg var ju också betydligt mer framgångsrik som författare.
Ett av rummen i galleriet kallas för Munch-salen, där flera av den norske konstnärens mest berömda tavlor finns. I samma rum finns en soffa i monumentalformat, som tillverkats av Gustaf Fjaestad. Det går att vila i soffan och samtidigt betrakta Munchs färgrika tavlor.
Thielska galleriet – ett dagsbesök
Det går utmärkt att spendera lång tid på galleriet som har öppettider från 12 – 17 från tisdag till söndag. På torsdagar är galleriet dock öppet till klockan 20. Måndagar är muséet stängt. Att uppleva ett konstmuseum har sitt pris. Entrén för studerande och pensionärer är 120 kr och vuxna får betala 140 kr. Barn och ungdomar upp till 18 år har gratis entré.
Går det att få mat vid ett besök? Galleriet har ett café och det finns möjlighet att äta lunch. En fast meny serveras enligt följande:
- Varmrökt lax med romsås. Till det får man basilikapotatis och sallad.
- Lantpaté med cumberlandsås, pickles, sallad och basilikapotatis.
- Räksallad med ägg och kronärtskockshjärtan.
Naturligtvis går det att få ett glas vin till maten. Om sällskapet är fler än fyra personer är det klokt att boka bord i förväg. Det finns också möjlighet att få en varierad meny om så önskas.
Efter en bit mat och efter att ha gått igenom de olika salarna, kan det vara trevligt att ta en promenad i parken utanför den vackra byggnaden. Där finns skulpturer av Auguste Rodin, Tobias Sergel och Gustav Vigeland. Ernest Thiel är för övrigt gravsatt i anslutning till en av Rodins skulpturer.
Om du kör bil till galleriet får du inga problem med parkering. Alldeles bredvid galleriet finns en stor parkeringsplats.
Thielska galleriet – plats för praktikant?
Det går att få jobb på galleriet. Den som går på universitet eller högskola kan få praktik på galleriet under förutsättning att praktiken är kopplad till utbildningen.