Andreas Holm – våldtäktsman som upptäcktes av misstag

av Jack Olofsson
RAPE

Andreas Holm blev känd, eller kanske snarare ökänd, som Nytorgsmannen 2020 efter att polisen av en slump kommit över bevismaterial som var tillräckligt för att fälla en av Sveriges genom tiderna värsta serievåldtäktsman. Andreas Holm hade inspirerats av porrfilm och lagt sig till med en fetisch som gjorde att han tyckte om att utföra sexuella handlingar mot ovetande kvinnor. Medan han gjorde detta filmade han hela händelseförloppet.

Snabbfakta om Andreas Holm

Vem är Andreas Holm?Andreas Holm blev den ökände Nytorgsmannen efter att polisen hittade bevismaterial i hans bostad av en slump 2020.
Hur gammal är Andreas Holm?Andreas Holm är född 1987.
Var bor Andreas Holm?Andreas Holm bodde, innan han frihetsberövades, i en lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Vilken dom fick Andreas Holm?2021 dömdes Andreas Holm bland annat för våldtäkt, sexuella övergrepp, ofredanden och grov frihetskränkning mot flera kvinnor.

Andreas Holm – våldtäktsmannen från Södermalm

Andreas Holm, även känd som Nytorgsmannen, föddes i Stockholm 1987. I november 2021 dömdes han för flertalet våldtäkter, sexuella övergrepp, ofredanden, grov frihetskränkning samt annan brottslighet. Hans offer var kvinnor som sov eller var medvetslösa på fester eller i hans hem på Södermalmstorg i Stockholm.

Efter en anmälan om vapeninnehav fick polisen upp ögonen för Andreas Holm. En undersökning av hans lägenhet ledde till att polisen hittade droger och en mobiltelefon. Efter en genomsökning av telefonen fick polisen en helt ny bild av Andreas Holm. Man hittade nämligen ett flertal besvärande videofilmer.

Andreas Holm hade själv spelat in hur han våldförde sig på en rad olika kvinnor. Videomaterialet skulle användas för egen njutning och idén hade han fått efter att ha tittat på porrfilm. Bevismaterialet räckte för att häkta Nytorgsmannen som erkände flera av brotten och dömdes till fem års fängelse samt 1,1 miljoner kronor i skadestånd till offren.

Andreas Holm, Holmer och Holmén

De allra flesta som hör namnet Andreas Holm tänker förstås genast på den ökände Nytorgsmannen. Men Andreas Holm är faktiskt ett relativt vanligt namn i Sverige. Det finns 138 personer och 8 företag kopplade till namnet, som inte har någonting alls att göra med Nytorgsmannen. Till detta kommer alla varianter av namnet, såsom Andreas Holmer som det finns 15 folkbokförda i Sverige, eller Andreas Holmén som det finns 13 stycken varav en är en svensk handbollsspelare från Halmstad, född 1995.

Den ökände Nytorgsmannen ska heller inte förknippas med Andreas Holma som är en svensk musiker från Ludvika som var gitarrist i death metal bandet “Hypocrisy” mellan 2004 och 2006. En annan känd man vid namn Andreas Vermehren Holm är en författare, poet, översättare redaktör och grafiker, som föddes 1988 i Danmark. Andreas Vermehren Holm har givit ut “Nye Mytologier” 2022 som är en samling dikter, essäer, brev och palimpsester.

Andrea Holm skriver blogg om NPF diagnoser

En annan person som absolut inte på något sätt bör förknippas med Nytorgsmannen är bloggerskan Andrea Holm, som diagnostiserades med ADD och Aspergers syndrom och började blogga. Andrea Holm hade alltid känt sig annorlunda. När hon blev diagnostiserad med två olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) föll allt på plats.

Efter diagnostiseringen gick Andrea Holm med i några grupper på Facebook. Hon ville ha kontakt med likasinnade för att utbyta erfarenheter och kanske forma vänskapsband. Det ledde till att Andrea Holm kände ett behov av att skriva ned sina erfarenheter av livet och sin vardag med Asperger syndrom och ADD. Andrea Holm startade därefter en blogg som snabbt blev mycket populär och fick över 11 000 följare.

NPF är ett samlingsnamn för en rad olika diagnoser såsom:

  • ADHD
  • ADD
  • Språkstörning
  • Tourettes syndrom
  • OCD
  • Autismspektrumtillstånd (AST) i vilken diagnoserna Autism, autismliknande tillstånd och Aspergers syndrom ingår.

Andreas Holm-Hansen

Andreas Holm-Hansen kallas även “Gus“ och är en dansk modell och skådespelare född 1988 i Köpenhamn där han växte upp tillsammans med sin tvilling, äldre bror, mamma och pappa i en förort. Andreas Holm-Hansen som är 186 cm lång, har rött hår, blå ögon och fräknar i större delen av ansiktet blev ofta mobbad som barn.

När han började intressera sig för teater kom vändningen och Andreas Holm-Hansen upptäcktes snart av en brittisk fotograf som arbetade på ett projekt till vilket han sökte rödhåriga modeller. De båda gjorde flera projekt ihop och idag arbetar Andreas Holm-Hansen som modell och skådespelare. 

Andreas Holm- Hansen har varit med i 16 filmer sedan han debuterade på filmduken som polis i den danska TV-serien “Kristian” från 2009. Mest känd blev Andreas Holm-Hansen för:

  • “Månebrand” 2018
  • “Utredningen” 2020
  • “Blood Legacy” 2012
  • “The Hit” 2011

Du kanske också gillar