Vem var gift med Xantippa?

av Karl Åkerman

Sokrates var en grekisk filosof som levde på 400-talet före Kristus i Aten. Han var intresserad av människans inre värld till skillnad mot hans föregångare inom filosofin. Fram tills Sokrates så hade filosofer i stor utsträckning varit intresserade av naturen, rymden och politiken.

Vi vet idag en hel del om vem var gift med Xantippa. En sak som särskiljer Sokrates från andra antika filosofer är hans syn på kvinnan. Sokrates menade att kvinnor hade samma potential och rättigheter som män och därför borde behandlas lika. Om sin egen fru har Sokrates inte skrivit så mycket. Men ändå vet vi idag en del saker om henne. Mycket tack vare att hans samtid nedtecknade detaljer även om hustrun.

Sokrates fru Xantippa

Människor som kände Sokrates och Xantippa beskriver en kvinna som inte backade för konflikter. Inte ens mot sin egen make. Hon lär ha varit den enda som kunde vinna en diskussion mot Sokrates. Det finns också en historia om när hon avslutade en gräl med att hälla innehållet i en potta över Sokrates.

Xantippa lär ha varit nästintill överdrivet konfliktsökande och ofta beskriver man henne som grälsjuk. Av den anledning har hennes namn kommit att bli synonym med argbigga eller grälsjuk kvinna.

Du kanske också gillar